Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση


Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση
Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Blitzkrieg στην Πολωνία: Από το Αnschluss στο Danzig

Πήγαινε κάτω

Blitzkrieg στην Πολωνία: Από το Αnschluss στο Danzig  Empty Blitzkrieg στην Πολωνία: Από το Αnschluss στο Danzig

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Σαβ Οκτ 29, 2011 8:26 am

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=26423&Itemid=169

Μετά το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με την ένωση Αυστρίας και Γερμανίας, το Σύμφωνο του Μονάχου και το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ ακολούθησε η εισβολή στην Πολωνία, η οποία υπέκυψε σε μερικές μόλις εβδομάδες…
Ιστορικά το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καταγράφεται με την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία το Σεπτέμβριο του 1939. Στην ουσία όμως ο Πόλεμος είχε αρχίσει έξι χρόνια πριν, το 1933, όταν ο Χίτλερ έγινε Καγκελάριος. Από τη στιγμή εκείνη η πορεία της Ευρώπης προς την άβυσσο ήταν κατακλυσμιαία και επιταχυνόμενη δραματικά από την αναποφασιστικότητα, τις αυταπάτες, την αμοιβαία δυσπιστία και τις παρεξηγήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μπροστά στον οφθαλμοφανή πλέον ναζιστικό κίνδυνο.

Με μια σειρά τολμηρών, εμπνευσμένων και έξυπνα σχεδιασμένων χτυπη- μάτων ο Χίτλερ έσπασε τα δεσμά της Συνθήκης των Βερσαλιών, επανακατέλαβε τη Ρηνανία, απέσυρε τη Γερμανία από την Κοινωνία των Εθνών, υλοποίησε το παν-γερμανικό όνειρο της ένωσης Γερμανίας και Αυστρίας (Anschluss), κατέστρεψε και διαμέλισε την Τσεχοσλοβακία και άνοιξε το δρόμο για περισσότερες κατακτήσεις προς Ανατολάς (Πολωνία, Ρωσία), που ήταν και ο στόχος του οράματος και της πολιτικής του θεωρίας περί «Ζωτικού Χώρου», με τελικό προορισμό μια υπερεθνική, παγκόσμια Γερμανία.

Ταυτόχρονα, σε άλλα σημεία του πλανήτη, οι άλλες σύμμαχες χώρες του Άξονα, η Ιταλία και η Ιαπωνία, αμφισβητούσαν δυναμικά και παρενέβαιναν στρατιωτικά ενάντια σε κάθε δημοκρατική δύναμη (εισβολή στην Αιθιοπία και την Κίνα). Ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος ήταν άλλη μια ευκαιρία να δοκιμα- στεί με επιτυχία στο πεδίο της μάχης η πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας και παράλληλα να πνιγούν για άλλη μια φορά στο αίμα οι τοπικές δημοκρατικές δυνάμεις…

Στις 30 Ιουλίου 1936 ο αυτοεξόριστος, ευφυής μονάρχης της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ, μίλησε προφητικά στη Γενεύη μπροστά σε μια επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών, μετά την πρόσφατη ιταλική εισβολή στη χώρα του. «Σήμερα είμαστε εμείς», είπε, «αύριο θα είναι η σειρά σας». Κανένας δεν τον πίστεψε. Σε απάντηση, μόλις ολοκλήρωσε τη 45λεπτη ομιλία του, η επιτροπή τού μετέπειτα ΟΗΕ ακύρωσε και απέσυρε όλες τις κυρώσεις που είχε επιβάλει αρχικά στην Ιταλία. Ήταν ακόμα η εποχή που ο Άξονας μπορούσε να επιβάλει πολύ εύκολα τις θέσεις του στη διεθνή κοινή γνώμη και στα επίσημα όργανα της τότε παγκόσμιας «τάξης»…

Ως «νεκραναστημένοι» λεγεωνάριοι ζούσαν στιγμές ανείπωτης ευφορίας καταλαμβάνοντας μέσα σε λίγους μήνες την Αιθιοπία το Μάρτιο του 1936, χρησιμοποιώντας 300.000 άντρες, 150 άρματα μάχης και 400 αεροσκάφη της Regia Aeronautica απέναντι σε έναν πρωτόγονο στρατό που ήταν οπλισμένος με ακόντια και τόξα.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου 1937, πέντε κορυφαία ονόματα της γερμανικής ηγεσίας συναντήθηκαν στο γραφείο του Χίτλερ: o υπουργός πολέμου και αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατάρχης Φον Μπλόμπεργκ, οι αρχηγοί των τριών Κλάδων (στρατηγός Φριτς, ναύαρχος Ρέντερ και πτέραρχος Γκέρινγκ) καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών βαρόνος Κωνσταντίνος φον Νόυραθ,.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να τους ανακοινώσει ο Χίτλερ τα σχέδιά του για «Lebensraum», ελληνιστί, για περισσότερο «ζωτικό χώρο». Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η Γερμανία θα έπρεπε να επεκταθεί όχι μόνο προς Ανατολάς αλλά και προς Δυσμάς.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ
ΔΑΙΔΑΛΟΣ
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης