Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

Η κατά φαντασίαν μάχη του ΕΛΑΣ στον Αετό : Πως ένας "ταξίαρχος" και ένας "καπετάνιος" διαφωνούν στο τι έκαναν με 12 (!!!) Γερμανούς Ποδηλάτες (!)

Πήγαινε κάτω

Η κατά φαντασίαν μάχη του ΕΛΑΣ στον Αετό : Πως ένας "ταξίαρχος" και ένας "καπετάνιος" διαφωνούν στο τι έκαναν με 12 (!!!) Γερμανούς Ποδηλάτες (!)

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Κυρ Σεπ 09, 2012 5:14 am

Διαβάστε τι μπούρδες λένε μεταξύ τους όταν 12 Γερμανοί βγήκαν με τα ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ βόλτα στην εξοχή....
Σας αφήνω να απολαύσετε :
1) ΠΩΣ ο "Ταξίαρχος" (εντός πολλων εισαγωγικών) του ΕΛΑΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ότι όταν οι ΕΛΑΣίται πρωτοάκουσαν για τους 12 (ΝΑΙ ΔΩΔΕΚΑ) Γερμανούς ποδηλάτες το ΕΒΑΛΑΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ !!!!!!!

2) To ότι διαφωνούν για το πότε έλαβε χώρα το περιστατικό !!!!! Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Συμπέρασμα από όλα αυτά : οι Γερμανοί ύστερα από 2 ημέρες προβαίνοντας σε ωμότητες ξεκλήρησαν το χωριό.....


Η μάχη του Αετού

Για τη μάχη που έγινε στον Αετό στις 10 Σεπτεμβρίου του 1943 μεταξύ των Γερμανών και του ανταρτικού σώματος του Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλου διαβάσαμε τρεις αφηγήσεις:

Η πρώτη ανήκει στον ταξίαρχο Παναγιώτη Παπαδόπουλο από τον Αετό, ο οποίος αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση του 9α Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Ο Π.Παπαδόπουλος ακολούθησε το ανταρτικό σώμα στην πορεία του από τον Αετό προς το Μαλίκι (Πολυθέα). 1
Η δεύτερη ανήκει στον Δημήτρη Κυριαζή από το Σιδηρόκαστρο, πολιτικό υπεύθυνο του ανταρτικού σώματος, ο οποίος έλαβε μέρος στη μάχη. 2
Η τρίτη ανήκει στον Λεωνίδα Παπαναστασίου, ο οποίος ήταν τότε αντιπρόεδρος του χωριού ( ο πρόεδρος του χωριού ήταν κρατούμενος των Ιταλών στην Πάτρα). Ο Λεωνίδας Παπαναστασίου στο βιβλίο του δεν κρύβει την ιδεολογική και πολιτική του αντίθεση με τον ΕΛΑΣ. 3
Ακολουθεί περιληπτικά η αφήγηση του Π.Παπαδόπουλου

Στις 10 Σεπτεμβρίου το πρωί αντάρτες (είχαν μαζί τους κι 1 Ιταλό που είχε προσχωρήσει) με επικεφαλής τον Ν. Παπαγιαννόπουλο ήρθαν στον Αετό. Ενώ κάθονταν στην αγορά και ετοίμαζαν συσσίτιο, ένα παιδί έφερε την πληροφορία ότι Γερμανοί ποδηλάτες προχωρούσαν σε απόσταση 2 χλμ προς το χωριό. Ο ταξίαρχος ζήτησε από τους αντάρτες να φύγουν από το χωριό για τον κίνδυνο των αντιποίνων. Ο Ναπ. Παπαγιαννόπουλος συμφώνησε και προχώρησαν όλοι μαζί προς το Μαλίκι, όμως καθώς έφευγαν απ΄ το χωριό κάποιοι ανόητοι φώναζαν στους αντάρτες "μόνο για να τρώτε χυλοπίτες σας έχουμε; Τι φεύγετε μπροστά σε 15-20 Γερμανούς;" Όταν είχαν φτάσει στο Μαλίκι, ένας σύνδεσμος τους μήνυσε ότι οι Γερμανοί προχωρούν προς το Μαλίκι. Εκεί συμφώνησαν να τους χτυπήσουν και ο ταξίαρχος υπέδειξε στον διμοιρίτη Παπαδόπουλο να τους περιμένει στην Πιλαλίστρα, καθώς θα επέστρεφαν στο Δώριο. Όμως αυτός επέστρεψε στον Αετό από τον κανονικό δρόμο και όταν έφτασε στο Κεφαλόβρυσο οχυρώθηκε πίσω από μια μάντρα και είδε να περνούν από μπροστά του 12 Γερμανοί που πήγαιναν προς το Μαλίκι. Τους άφησε να περάσουν και προχώρησε προς τον Αετό. Όταν έφτασαν στην αγορά οι δύο που προπορεύονταν, ο Πανάγος Καζάντζας και ο Γιάννης Ηλιόπουλος, είδαν τρεις Γερμανούς να κάθονται αμέριμνοι κοντά στα ποδήλατα. Τους πυροβόλησαν και οι δυο έπεσαν βαριά πληγωμένοι, όμως ο τρίτος, πληγωμένος ελαφρότερα, κατηφόρισε και έφυγε προς το Δώριο.
Οι 12 Γερμανοί που συνέχιζαν το δρόμο τους προς το Μαλίκι συγκρούστηκαν με τους αντάρτες του Παπαγιαννόπουλου. Απ' αυτούς 7 ή 8 πιάστηκαν αιχμάλωτοι, οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν. Την επόμενη μέρα άρχισε ο βομβαρδισμός του Αετού από το γερμανικό τάγμα που έδρευε στο Δώριο.

Η αφήγηση του Δημήτρη Κυριαζή συμφωνεί με την προηγούμενη στα περισσότερα σημεία. Μεταθέτει μόνο τις ημερομηνίες των γεγονότων κατά μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου τη μάχη και στις 10 Σεπτεμβρίου την καταστροφή του Αετού. 'Αλλη μία διαφορά είναι ότι σύμφωνα με το Δ.Κυριαζή οι αντάρτες είχαν αναχωρήσει από το χωριό για το Μαλίκι πριν ακόμη ειδοποιηθούν για την άφιξη των Γερμανών.
Ο Δ.Κυριαζής παρουσιάζει επίσης αναλυτικότερα τη σύνθεση του Ι λόχου του 9α συντάγματος του ΕΛΑΣ με διοικητή το Ν. Παπαγιαννόπουλο από το Ψάρι: Δύο διμοιρίες του λόχου με διμοιρίτες τον Εύελπι Επαμεινώνδα Παπαδόπουλο και τον Κώστα Νικολακόπουλο από την Αγριλιά είχαν φτάσει στον Αετό από το Δυρράχι και μαζί τους μια ομάδα Κρητικών που ανήκε στον Ε.Σ. Η τρίτη διμοιρία με διοικητή τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Γιώργο Δημητρόπουλο από τη Μερόπη έδωσε τη μάχη στο Πιτσά.

Η τρίτη αφήγηση από τον Λεωνίδα Παπαναστασίου είναι περισσότερο λεπτομερής όσον αφορά τα διαδραματισθέντα μέσα στο χωριό. Ο Λ. Παπαναστασίου ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη της απόφασης για τη μάχη στον Π. Παπαδόπουλο και επικαλείται γι' αυτό τις μαρτυρίες κατοίκων από το Μαλίκι. Βρίσκεται λοιπόν σ' αυτό το σημείο σε πλήρη αντίθεση με την άποψη του ταξιάρχου.
Σύμφωνα επίσης με τον Λ. Παπαναστασίου, όταν οι Γερμανοί έφτασαν στον Αετό είχαν εντολή να καταστρέψουν μόνο 60 σπίτια και να λεηλατήσουν για τρεις ώρες το χωριό. Αφού λοιπόν βομβάρδισαν το χωριό, στη συνέχεια μπήκαν στον Αετό και επιδόθηκαν στο έργο τους χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Ένα τμήμα του Γερμανικού στρατού προχώρησε προς τη Βαρυμπόμπη, όπου οι χωρικοί ανέφεραν ότι οι αντάρτες πέρασαν από το χωριό τους έχοντας μαζί τους και 7 αιχμαλώτους. Ένας απ' αυτούς ήταν υπαξιωματικός, τραυματίας, ο οποίος ήταν αδελφός του διοικητή του γερμανικού αποσπάσματος που είχε φτάσει στη Βαρυπόμπη. Ο αξιωματικός αυτός φέροντας βαρέως την αιχμαλωσία του αδελφού του, όταν επέστρεψε στον Αετό και κατά παράβαση των διαταγών του έκαψε το σχολείο και τα υπόλοιπα σπίτια του χωριού. Σύμφωνα με τη Γερμανική διοίκηση, ο αξιωματικός αυτός αργότερα εκτελέστηκε για την ανυπακοή του.

http://goodras.tripod.com/id5.html
avatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Η κατά φαντασίαν μάχη του ΕΛΑΣ στον Αετό : Πως ένας "ταξίαρχος" και ένας "καπετάνιος" διαφωνούν στο τι έκαναν με 12 (!!!) Γερμανούς Ποδηλάτες (!)

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Κυρ Σεπ 16, 2012 1:06 am

Φωτογραφία -ντοκουμέντο από τα γερμανικά αρχεία που ελήφθη λίγη ώρα πριν τη τη μάχη του Αετούavatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης